Puhe Kalajoen Kristillisen Opiston joulujuhlassa 13.12.2019

Arvoisat  juhlavieraat, Opiston henkilökunta sekä kaikki me valmistuvat opiskelijat!

On juhlan aika. Olemme kokoontuneet tänne meille niin tutuksi tulleeseen kappeliin, jossa me opiskelijat niin usein olemme hiljentyneet aamuhartaushetkiin.

Oli syksy v. 2017, kun minä monien muiden aikuisopiskelijoiden tavoin, ensimmäistä kertaa elämässäni astelin tänne opiston pihalle, ja mietin, minne täällä oikein pitäisi mennä. Kyselyiden jälkeen oikea luokka viimein löytyi. Huokaisin helpotuksesta, kun tajusin edes osan opiskelijoista olevan lähes oman ikäisiäni. Monet ajatukset harhailivat mielessäni. ”Miten minä tästä selviän.” Vuosikymmeniä kun on jo vierinyt edellisistä opinnoista. Tietokoneen käyttö, etenkin tekstinkäsittelytaito oli ns. lapsenkengissä. Kiitokseni Sanna-opettajalle, kun annoit ylimääräistä atk-opetusta muutamille meille. Lähiopetuspäiviä meillä on ollut vain muutamia, etätehtäviä sitäkin enemmän. Paljon tietoa on pitänyt etsiä itsenäisesti. Lestijärven kirjasto, johon minulla ei aiemmin ollut kirjastokorttiakaan, tuli tutuksi paikaksi. Miten asiantuntevaa palvelua siellä saikaan, kun piti löytää eri aiheisiin liittyvää kirjallisuutta. Kirjat, joita ei ollut hyllyssä, tilattiin etätilauksena muilta kirjastoilta ja muutaman päivän kuluttua sain ne käteeni.

Näiltä yli kahdelta opintovuodelta on muistojeni pirtaan jäänyt monia mukavia hetkiä; ryhmätehtävien parissa, rooliesitykset ensiaputehtävineen, ohjelmallinen iltanuotio, leikkimieliset olympialaiset Oulun aikuisopiskelijoiden kanssa. Vitsit ovat lennelleet ja nauru raikunut aikuisten naisten yhteistilaisuuksissa.

Meille kaikille täällä opiskeleville on laadittu henkilökohtainen  opintosuunnitelma. Se antaa kaikille mahdollisuuden edetä omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan. Moni minunkin ryhmästä valmistui viime keväänä. Joillakin opiskelu jatkuu vielä ensi vuoden puolelle. Joillekin on myös syntynyt perheenlisäystä tänä aikana. Oppisopimusopiskelijoina monet meistä ovat saaneet pidemmän ajan työsopimuksen, joten valmistumista ei ole ollut syytä kiirehtiä. Työmahdollisuudet ovat syntyneet opiskeluun liittyvien työharjoittelupaikkojen kautta. Meidät on opittu tuntemaan. Lastenohjaajan työtä arvostetaan.

Kansainvälisyys näkyy vahvasti Kalajoen Kristillisen Opiston arjessa. Sain tietää, että täällä opiskelee tällä hetkellä 14 eri kansallisuutta omaavaa opiskelijaa. Näen täällä perheitä pienten lasten kanssa. Olen pohtinut, miten olette mahtanut kotoutua Suomeen ja Kalajoelle? Mahdollisuus normaaliin perhe-elämään on paitsi ihmisoikeus myös kotoutumisen keskeinen edellytys. Kulttuurien yhteensovittaminen ja teidän vanhempien kasvatustyö on suuren haasteen edessä. Lähes kaiken ollessa uutta ja erilaista teidän täytyy oppia uudelleen monia arvoja, tapoja ja toimintaperiaatteita. Elämäntavan mallit ovat muistuttamassa erilaisuudestaan niin pienissä kuin suurissakin arkipäivän tilanteissa ja tapahtumissa. Puhumattakaan uuden vieraan kielen opettelemisesta, joka sekin on suuri haaste sinällään. Kalajoen Kristillinen Opisto tukee teitä nimenomaan teille suunnatun opintolinjan kautta, kuten myös ”Ulkopuolisuudesta yhteyteen” -hankkeella. Toivon teille onnea ja menestystä, jotta kotoudutte ja löydätte kukin oman paikkanne yhteiskunnassamme.

Meille Lapsi-ja perhetyön perustutkinnon suorittaneille lastenohjaajille korostettiin asioita, jotka soveltuvat ohjeeksi kaikille ammattiin katsomatta.

Hyvän lastenohjaajan ominaisuuksista ja taidoista itsetuntemus on pohja, jolle kaikki muut ohjaajan taidot rakentuvat. Ohjaajan vahva itsetunto heijastuu lapsiin. Kun kunnioitat itseäsi, lapsia ja työtovereita, lapset oppivat toimimaan samoin. Uskalla olla oma itsesi kokevana ja tuntevana aikuisena. Kuunteleminen on tärkeä tekijä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Lapsi, jota on kuunneltu, oppii kuuntelemaan itse toisia, vanhempia ja kavereita. Rakenna päivähoitoon luottamuksen ilmapiiri. Välitä lapsesta. Älä korosta omaa osaamistasi. Sinun ei tarvitse tietää ja osata kaikkea. Riittää kun tiedät, kuka tietää. Luovuutta on taito tuottaa ja keksiä uusia ideoita. Luovuus on kykyä elää hetkessä. Kannusta ja anna myönteistä palautetta jokaiselle lapselle. Näin vahvistat lapsen itseluottamusta ja myönteistä käsitystä omasta osaamisestaan.

Kiitän teitä kaikkia, rehtoria ja opettajia pätevästä ohjauksesta ja lämpimästä inhimillisestä asenteesta meitä opiskelijoita kohtaan. Erityiskiitos Marjukalle, ryhmäohjaajallemme, joka uupumatta olet luotsannut meitä niin lähijaksojen tuntityöskentelyssä, etätehtävien arvostelemisessa, kuin myös ammatillisten tutkinnon osien viidakossa, näyttösuunnitelmien laadinnassa ja arvioinnissa sekä monessa muussakin. Kiitos ruokalan henkilökunnalle aina maittavista aterioista. Kiitos toimiston tytöille. Aina yhtä iloisina olitte palvelemassa, kesken kahvitauonkin, jos näitte meidän apua tarvitsevan. Kiitos  opiskelutovereille. Pidetään yhteyttä jatkossakin. Lopuksi toivotan teille kaikille ihanaa joulunalusaikaa kaikkine jouluvalmisteluineen ja rauhallista Joulua sekä Onnea ja menestystä tulevalle vuodelle 2020.

Sirpa Parkkila LaPeK17