Opintojen sisältö | Opiskelukustannukset | Pääsyvaatimukset ja hakuohjeet
Meillä voit suorittaa kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon kahden eri osaamisalan mukaan:
varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala (lastenohjaaja) sekä nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala. Osaamisalat esitellään omilla sivuillaan.
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan työ
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisalan valinneet valmistuvat nuoriso- ja yhteisöohjaajiksi. Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri-ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka painopiste on osallisuuden lisääminen, kansalaistoiminta ja monikulttuurinen työ. Alalla painottuvat harrastus- ja toimintamahdollisuuksien ohella nuorten elinolojen kehittäminen sekä yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen ja laajentaminen.
Opintojen sisältö
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osp. Tutkinto on toisen asteen ammatillinen perustutkinto, ja se antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tutustu tutkinnon perusteisiin tarkemmin tästä.
Pakolliset tutkinnon osat
- Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla (15 osp)
- Yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaaminen (35 osp)
- Nuoren kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen (30 osp)
- Osallisuuden tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen (30 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat
- Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan ohjaaminen (15 osp)
- Ikääntyvien toiminnan ohjaaminen (20 osp)
- Ilmaisun ohjaaminen (20 osp)
- Liikkumisen ohjaaminen (15 osp)
- Tukea tarvitsevien ohjaaminen (20 osp)
- Huippuosaajana toimiminen (15 osp)
- Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
- Luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen (20 osp)
- Yrityksessä toimiminen (15 osp)
- Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
- Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa: Seurakuntalaisuuteen tukeminen ja monitoiminnallisuus evankelis-luterilaisessa kirkossa, 15 osp
- Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta (5-15 osp)
- Korkeakouluopinnot (5-15 osp)
- Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja (1-25 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (toistaiseksi lähiopetus järjestetään vain Kalajoen toimipisteessä)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)
- Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet (9 osp)
Kaikille opiskelijoille laaditaan opintojen alussa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Siitä käy ilmi opintojen sisältö ja laajuus sekä mitä osaamista opiskelijan tarvitsee opintojen aikana hankkia ja miten se hankitaan. Aikaisemmin hankittu osaaminen huomioidaan soveltuvin osin. Osaaminen osoitetaan näytöissä aidoissa työtehtävissä.
Opiskelijoilla on mahdollisuus kansainvälisiin vaihtoihin! Lue lisää tästä.
Opiskelukustannukset
Perustutkinnon suorittaminen ammatillisena peruskoulutuksena on maksutonta. Oikeus maksuttomaan ateriaan opiskelupäivän aikana koskee kaikkia ammatillista perustutkintoa päätoimisesti koulutussopimuksella suorittavia opiskelijoita. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija maksaa ruokailunsa itse. Opiskelija maksaa vuosittain materiaalimaksun ja hankkii opintojensa aikana muutamia oppikirjoja.
Maksuttomaan ruokailuun kuuluu Opistolla asuville koulupäivinä päivittäinen aamupala, lounas ja päivällinen, kotona tai muualla asuville lounas.
Opiskelijat voivat jäädä Opistolle viikonlopuksi vain poikkeustapauksissa. Viikonlopun majoittuminen on maksullinen.
Opintotukea suoritettaviin opintoihin on mahdollista saada voimassa olevan opintotukilain mukaisesti. Tarkemmat tiedot löytyvät Kelan esitteistä ja internet-sivuilta.
Pääsyvaatimukset ja hakuohjeet
Terveydentilavaatimus
Koulutus kuuluu koulutusaloihin, joissa noudatetaan tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia.
Terveydentilasi tai toimintakykysi ei tarvitse olla opiskelijavalinnan esteenä. Sinua ei kuitenkaan voida valita koulutukseen, jos et kykene opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Oppilaitos arvioi mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja niiden hoitotilanteen.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla
- sellainen psyykkinen tai fyysinen sairaus tai vamma, joka estää käytännön tehtäviin osallistumisen kuten psykoottistasoinen oireilu tai vakavasti toimintakykyä laskeva masennus, vakava sosiaalisten tilanteiden pelkotila tai viittomisen estävä sairaus tai vamma
- muu sairaus tai vamma, joka vaarantaa opiskelijan oman tai muiden käytännön tehtäviin osallistuvien tai niissä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Hakeminen
Yhteishaku
Yhteishaku on tarkoitettu keväällä peruskoulunsa päättäneille ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville. Yhteishaun jälkeen voit hakea Opistolle jatkuvassa haussa, katso tiedot alta.
Yhteishaun kautta hakeville järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe. Yhteishaussa todistuspisteiden lisäksi hakija voi saada 0 – 10 lisäpistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta. Kokeen ajankohta ja tarkemmat ohjeet ilmoitetaan hakijoille.
Hakija ei voi tulla valituksi koulutukseen, jos hän saa pääsy- ja soveltuvuuskokeesta 0 pistettä, tai ei osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen lainkaan.
Jatkuva haku
Jatkuvassa haussa opiskelupaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Jatkuva haku on suunnattu ensisijaisesti heille, joilla on suoritettuna lukion oppimäärä, toinen perustutkinto tai joilla on työkokemusta, mutta myös ilman opiskelupaikkaa olevat peruskoulunsa päättäneet ovat oikeutettuja hakemaan jatkuvassa haussa. Hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa hakija voi saada 0 – 20 pistettä. Pisteytettävät valintakriteerit ovat:
- Aiemmin hankittu osaaminen, kiinnostus ja suuntautuminen alalle 0-5 pistettä
- Tarve koulutukselle 0-5 pistettä
- Opiskelumotivaatio 0-5 pistettä
- Sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot ja itsensä ilmaiseminen 0-5 pistettä
Hakijan on saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään yksi piste tullakseen valituksi.
Voit täyttää sähköisen hakulomakkeen tai hakea paperilomakkeella.
Paperilomakkeen voit tarvittaessa pyytää Opistolta. Hakemuksiin ei liitetä jäljennöksiä koulu- ja työtodistuksista. Alkuperäiset työ- ja koulutodistukset esitetään pääsy- ja soveltuvuuskokeessa, johon hakijat kutsutaan hakemusten perusteella.
Oppisopimuskoulutukseen hakeutuminen
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on tutkintoon soveltuva työpaikka. Oppisopimusta koskevat asiat tulee hoitaa työnantajan ja Kalajoen Kristillisen Opiston vastuuhenkilöiden kanssa.
Perustutkinnon esite
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteisöohjaaja, esite (pdf)